vitamine en mineralen

De functie van vitamine en mineralen

vitamine en mineralen

Vitamines en mineralen. Dit zijn twee groepen die vaak samen worden genoemd maar toch zijn het twee totaal verschillende stoffen. Mensen weten gek genoeg vaak meer te vertellen over vitamines dan over mineralen. Zonde, want mineralen zijn essentieel voor ons lichaam.

Ze hebben talloze functies in ons lichaam en zonder mineralen kan je lichaam niet goed functioneren. Enkele functies die mineralen vervullen in ons lichaam, zijn de overdracht van zenuwprikkels en het handhaven van het vochtbalans.
Mineralen komen voor in ons voedsel en in tegenstelling tot bijvoorbeeld koolhydraten of vet, leveren ze geen energie.
Voor mineralen wordt er een onderscheid gemaakt met spoorelementen. Dit zijn mineralen die het lichaam slechts in micro- of milligrammen nodig heeft.

Soorten mineralen en spoorelementen

De mineralen die ons lichaam nodig heeft zijn:

– Calcium
– Chloor
– Fosfor
– Kalium
– Natrium
– Magnesium

De spoorelementen, waarvan ons lichaam dus heel weinig nodig heeft, zijn:

– Chroom
– Fluoride
– Ijzer
– Jodium
– Koper
– Mangaam
– Mobyldeen
– Sleen
– Zink

De meeste spoorelementen klinken waarschijnlijk nieuw in de oren van de meeste mensen. Dat is ook logisch, er is namelijk niet echt een duidelijke aanbevolen hoeveelheid bekend.

Ze komen van natuurlijk voor in ‘dode’ natuur. Dat wil zeggen bijvoorbeeld kalksteen, spijkers en andere rots-achtige substanties. Het spreekt voor zich dat, je niet een bakje kalksteen gaat leegeten. Mineralen komen voor in diverse voedingsmiddelen, waardoor het van essentieel belang is om gevarieerd te eten.

Functie mineralen

Ze zijn onmisbaar maar wat is nu de functie van alle mineralen en uit welke voeding kun je ze halen?

Calcium

Calcium is een van de meest bekende mineralen en is belangrijk voor  je botten en tanden. Daarnaast is het ook belangrijk voor de overdracht van zenuwsignalen en tekort kan daarom ook leiden tot spierkrampen.
Calcium is voornamelijk te vinden in zuivel, maar komt ook voor in verschillende groentes. Een belangrijke voetnoot bij calcium is dat je het niet goed kan opnemen bij een gebrek aan vitamine D.

Chloor

Dit is vooral belangrijk voor het regelen van de vocht balans en bloeddruk. Chloor is vooral te vinden in keukenzout maar aangezien een te hoge zout inname een probleem is, is een tekort vrijwel onmogelijk.

IJzer

Ijzer is een belangrijke grondstof voor onze bloedcellen. Zonder ijzer is je bloed niet in staat om zuurstof en andere stoffen te vervoeren door je lichaam heen. Ijzer kent twee soorten, namelijk heemijzer (uit dierlijke producten) en non-heem ijzer (plantaardige producten). Omdat ijzer voornamelijk voorkomt in dierlijke producten, is een suppletie voor vegetariërs en veganisten essentieel.

Natrium en kalium

Natrium is het belangrijkst onderdeel van zout maar ondanks de slechte naam heeft het ook een belangrijke functies. Het zorgt voor de vocht balans in je lichaam en geleidt zenuwprikkels. Ook kalium reguleert de vocht balans. Samen met natrium zorgt kalium voor de handhaving van een gezonde bloeddruk. Kalium is voornamelijk te vinden in groenten en fruit.

Er zijn natuurlijk meer mineralen welke een belanrgijke functie in ons lichaam hebben. Dit is echter een greep uit enkele essentiële mineralen voor ons lichaam. Zonder mineralen kan je lichaam niet goed functioneren en het is daarom ook van belang om gevarieerd te eten om genoeg mineralen binnen te krijgen!

Krijg jij voldoende voedingsstoffen binnen?

Door middel van de Health Check krijg je een duidelijk inzicht van je huidige gezondheid en een doelgericht plan om deze te verbeteren!

Klik op de Health Check knop en lees meer over deze uitgebreide gezondheidscontrole! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *