Werkstress

Van werkstress naar werkplezier

Werkstress

Voor 16:00 moeten de stukken van je leidinggevende op het bureau liggen, terwijl die collega waarmee je moest samenwerken ook nog eens ziek is, en daarna de kinderen van het kinderdagverblijf halen. om 17.30 ook nog moeten worden opgehaald. Je bent onderweg alle files aan het trotseren en aan het einde van de dag ga je ook nog een avondje eten met vrienden. Al deze factoren hebben invloed op hoe iemand zich voelt en of een persoon stress ervaart. Toch ziet de gemiddelde agenda van een persoon er tegenwoordig zo uit en roepen we allemaal dat we (te) druk zijn, zowel privé als op het werk. 

Werkstress is beroepsziekte nummer 1, waarvan 33% van de werknemers langer dan 225 dagen verminderde of geen werkzaamheden uitvoert. Het alarmerende is dat de cijfers van een burn-out, afkomstig van werkstress of psychische klachten onder werknemers, nog steeds groeit. Anno 2019 hebben een miljoen mensen per jaar een risico op een burn-out. Dit betekent niet alleen oplopende kosten maar ook verminderde productiviteit op de werkvloer. Met grote gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever. Namelijk, verzuim betekent meer druk op andere werknemers, een financieel risico voor een bedrijf en kennis verlies van de werknemer.

Hoe hoog is jouw stress level?

Door middel van de health check krijg je een duidelijk inzicht van je huidige gezondheid en een doelgericht plan om deze te verbeteren!

Week van de werkstress!

In de week van 11 tot 15 november wordt er extra aandacht besteedt aan werkstress, de ontwikkeling van alle werknemers en het werkplezier! Het is dan de week van de werkstress 2019 en staat in het teken om werkstress op de werkvloer te verminderen of te herkennen. Deze jaarlijks terugkerende week is er om het taboe te doorbreken en bewustzijn creëren over het probleem. Vele werknemers en werkgevers onderschatten het probleem van werkstress op de werkvloer, of durven er niet over te praten met hun leidinggevende. Het besef lijkt er niet te zijn dat werkstress een bedreiging is voor een organisatie.

FitAdvisor vind het van belang om werkstress om te zetten naar werkplezier, en begrijpt  het belang van mentale en fysieke gezondheid. Maar wat is nou precies werkstress? wat kan je er aan doen als werknemer of werkgever om het te herkennen? hoe kan het worden voorkomen? Je leest het hier in dit artikel!

Stress en werkstress, zit er verschil tussen?

Wat is stress en wat voor invloed heeft dit op het lichaam? Het lichaam kan gezien worden als een batterij waar energie in en uit gaat. Om het lichaam op te laden zijn er verschillende energiebronnen (++) van toepassing zoals slapen, sporten of het ervaren van plezier. Echter geldt dit ook tot de afname van de energiebronnen van het lichaam (–)  door stress, zorgen of spanning. Zo hebben de afname bronnen die zich op je werk presenteren invloed op de werkstress die je ervaart. Werkstress is hetzelfde als stress alleen verschilt het van bron, namelijk vanuit je privé of werk omgeving. 

Belangrijke energiebronnen op werk zijn de ontwikkeling binnen je functie, de autonomie die je krijgt van je leidinggevende en de steun die je ontvangt van bijvoorbeeld collega’s. Welke bron het belangrijkste is, verschilt per persoon, en kan ook worden omschreven als je copingsmechanisme. Werkstress wordt niet alleen beïnvloed door de bovenstaande energiebronnen, maar namelijk ook door persoonlijke hulpbronnen die bepalen hoe je de stress verwerkt. Deze persoonlijke hulpbronnen zijn het optimise waar je over beschikt, hoop en een goede conditie, zowel mentaal als fysiek. Al deze factoren bepalen hoe weerbaar je bent voor (werk)stress. De energiebronnen en de persoonlijke hulpbronnen zorgen ervoor dat je batterij oplaad of afneemt. Wanneer deze goed is opgeladen kun je goed met stress omgaan. Is deze bijna leeg omdat je onvoldoende energie haalt uit privé of werk, dan krijgt stress sneller de overhand.

Wanneer wordt werkstress te veel?

Een beetje stress is oké, wanneer je voldoende weerbaar bent is het het relativeren van deze stress of het een plekje geven gemakkelijker. Je wordt er vaak zelfs productiever door, een deadline uitstellen tot het laatste moment werkt voor veel mensen heel bevorderend. Het is je gelukt om die deadline van 16:00 te halen en op tijd bij het kinderdagverblijf te staan. Toch levert dit vaak juist ook stress op en daarbij is het van belang om hier op de juiste manier mee om te gaan. Factoren die het omgaan met werkstress beïnvloeden zijn het niet overzien van een situatie, zoals geldzorgen, onhaalbare deadlines, stress of angst voor het verliezen van je baan. Om situaties overzichtelijk te maken is het plannen van je week belangrijk en daarbij grotere projecten opdelen in haalbare doelen en/of targets. Denk niet te groot en neem een paar minuten de tijd om zowel op werk als privé een weekplanning te maken. Houdt hierbij rekening om voldoende tijd in te planning om je batterij op te laden (++), zoals voldoende slaap, sociale activiteiten en je lichaam rust te geven. Slaap zolang je nodig hebt om je uitgerust te voelen, dit zal een burn-out significant verminderen. Het is vooral een combinatie tussen balans van werk, privé en een gezonde levensstijl. 

Het is van belang om je werkstress te verminderen, stress heeft namelijk gevolgen op de fysieke gezondheid van het lichaam. Bij chronische stress, stress die langer duurt dan een paar weken, kunnen zich ernstige gezondheidsproblemen opdoen. Je hartslag verhoogt en je lichaam geef suikers vrij voor meer energie waardoor het lichaam je hersenen, hart en spieren van meer zuurstof kan voorzien. Om deze energie te kunnen produceren worden andere lichaamsactiviteit op een lager pitje gezet, zoals groei, herstel en voortplanting. Door chronische stress kan het lichaam zich minder snel herstellen. Maar hoe verminder je de stress die je ervaart? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder te gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en een gezonde voeding.

Weet jij hoe het echt met je collega’s gaat?

Voorkomen is beter dan genezen, toch wordt de vraag nog vaak gesteld; Hoe voorkom je werkstress? Heel simpel door aan elkaar de vraag te stellen; “Hoe is het echt met je?” Naar elkaar omkijken, mensen willen gehoord en gezien worden. Mensen zijn misbaar en hebben behoefte om de menselijke relatie zien, ook binnen het bedrijfsleven. Werknemers ervaren te weinig aandacht voor dit onderwerp binnen veel bedrijven. Binnen vele organisatiestructuren heerst er geen uitnodigende sfeer om het gesprek over het ervaren van stress aan te gaan. Dit wordt gekenmerkt door vaak gebrek aan persoonlijk aandacht of vertrouwen, van zowel collega’s of je leidinggevende, om het onderwerp werkstress bespreekbaar te maken. Let op jezelf en elkaar!

Het herkennen van de signalen is belangrijk om een burn-out te voorkomen. Waar moet je eigenlijk op letten? Het bekende en vaak eerst opvallende symptoom is het kortaf reageren in je privé omgeving en op lange termijn in je werkomgeving. Minder goed slapen en/of vaak wakker liggen, piekeren, sneller geëmotioneerd worden maar vooral het minder plezier beleven in het dagelijks leven. Benieuwd hoeveel werkstress jij ervaart? Test hoeveel (werk)stress jij ervaart met de test van 123test!

Over de auteur

Tessa Smits

Tessa Smits

Tessa heeft gezondheidwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Twente en is freelance content writer voor FitAdvisor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *