10 tips gezonde werkomgeving

10 tips voor een gezonde werkomgeving

De gemiddelde Nederlander werkt 44.000 – 69.000 uur in zijn of haar leven. Je kan dus wel raden dat
het cruciaal is om ervoor te zorgen dat deze tijd zo prettig mogelijk wordt besteed. Al helemaal nu veel mensen het gevoel hebben dat ze tijd tekortkomen in het dagelijks leven.

Als je de gezondheid van je medewerkers op een laag pitje zet, zal dit uiteindelijk leiden tot verzuim.
Zowel op korte als lange termijn.

Hieronder vind je 10 simpele tips om een gezonde werkomgeving te creëren.

10 tips gezonde werkomgeving

1. Werk-privébalans

Dit is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Denk aan: flexibele werktijden, (deels) thuiswerken/hybride werken en hoe de werkgever omgaat met noodsituaties in het privéleven van de medewerker. Dit is niet een begrip dat je kunt uitdrukken met harde feiten, maar het gaat vooral om gevoelens. Ga daarom met je medewerkers in gesprek en vraag waar ze behoefte aan hebben.
Zij zullen uiteindelijk de resultaten moeten leveren. Als de werkgever een stap tegemoetkomt, zal de inzet ook toenemen.

2. Thuiswerkplek

Zorg ervoor dat de thuiswerkplek van een medewerker goed is ingeregeld. Regel de juiste kantoorspullen en stimuleer een juiste werkhouding. Zorg er wel voor dat je medewerkers die regelmatig thuiswerken gewoon eens belt om een praatje te houden. Thuiswerken is een goede manier om stress te voorkomen, maar het kan ook leiden tot het vervagen van de teamspirit en de werk-privébalans.

3. Technologie

Mensen die niet in de ICT werken, willen er over het algemeen niet zoveel mee te maken hebben.
Om onnodige frustraties, stress en pijnpunten te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat het internet, apparatuur (zoals printers) en laptops allemaal goed werken. En dat het bij problemen z.s.m. wordt opgelost.

4. Pauzeruimtes

Pauzes hebben het meeste nut als mensen daadwerkelijk kunnen resetten. Een simpele manier om dit voor elkaar te krijgen is de pauze- en werkruimte gescheiden houden. Dit zorgt ervoor dat het brein van de medewerker ook even tot rust kan komen. Als je in dezelfde omgeving pauzeert en werkt, neemt je brein niet echt pauze.

5. Werksfeer en –cultuur

De sfeer tussen medewerkers onderling is heel belangrijk. Het zorgt voor motivatie, plezier en uiteindelijk ook hoelang mensen wel of niet in dienst blijven. Daarom is het belangrijk dat frustraties z.s.m. opgelost worden en dat de cultuur voor iedereen helder is en in de praktijk tastbaar moet zijn.

6. Sociale verbinding

Stimuleer positieve sociale interacties tussen collega's. Deze hoeven niet eens altijd met werk te maken te hebben. Denk dan aan: teambuildingactiviteiten, sociale evenementen, maar een aparte pauzeruimte is hier ook al een voorbeeld van. Begin bijvoorbeeld eens met simpele dingen zoals het maken van een groepswandeling in de pauze of het stimuleren van samenwerken.

7. Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn simpele manieren om gezondheid te stimuleren. Ook draagt het bij aan de aantrekkingskracht van een bedrijf voor bijvoorbeeld een wervingscampagne. Het maakt jouw organisatie namelijk uniek(er). Denk hierbij aan: sportabonnement, flexibele werktijden, bedrijfsuitjes en een fietsplan.

8. Bijscholing

Geef medewerkers de kans om zich te ontwikkelen. Dan wel in nieuwe technieken/tools, of het verbeteren van hun bestaande kennis en kunnen. Ook is het volgen van een groepstraining een manier om de teamspirit te verbeteren. Ook zijn opleidingsmogelijkheden factoren die het bedrijf aantrekkelijker maken voor nieuwe medewerkers in de toekomst.

9. Feedback

Sta open om feedback te vragen aan je medewerkers. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat er naar hen wordt geluisterd. Doe er vervolgens ook wat mee, anders werkt het demotiverend. Daarnaast is het voor medewerkers belangrijk om te horen wanneer ze iets goed hebben gedaan. Meestal krijgen ze alleen iets te horen als je iets niet goed hebben gedaan.

10. Inwerken

De inwerkperiode is cruciaal voor nieuwe medewerkers. In deze fase leren ze het bedrijf en de medewerkers kennen. Verloopt dit stroef en rommelig? Dan creëert dat een gevoel van hoe het waarschijnlijk in de toekomst zal lopen. Eigenlijk moeten in het inwerktraject alle tips van deze blogs benoemd en besproken worden. Jij wil immers ook zo concreet mogelijk weten waar je aan toe bent als je in een nieuwe situatie terechtkomt.

Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Het kan namelijk een verschil maken.

Meer informatie? Check hier onze andere blogs:
Blogs | Feiten en Fabels over je algehele gezondheid | FitAdvisor

Interesse in een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) voor je medewerkers?
Dit is hoe wij het ziekteverzuim bij Coolblue met 43% in een half jaar tijd hebben laten dalen.

Check dan deze link:
Preventief Medisch Onderzoek (PMO) | Gratis adviesrapport | FitAdvisor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *