5 tips voor het verlagen van een hoge bloeddruk zonder medicijnen
/0 Reacties/in Uncategorized /door florianDe bloeddruk is een algemene term, maar wat houdt dit nou precies in en wat zijn de consequenties als deze te (lang) hoog is? Lees hier alle informatie en tips om tot de kern van je bloeddruk te komen.
Een van de meest voorkomende aandoeningen in de Westerse maatschappij is een hoge bloeddruk. Een op de vier mensen heeft er mee te maken waarvan het gevaar is dat je in de meeste gevallen geen directe klachten hebt. Jarenlang kan je rondlopen met een te hoge bloeddruk waarvan de gevolgen van die hoge bloeddruk op je gezondheid zeer ernstig zijn. Namelijk schade aan de wanden van je aderen, wat toe kan leiden tot hartfalen en beschadiging van de nieren.
In de meeste gevallen wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Het is voornamelijk levensstijl, zoals beweging, stress of de keuze van voedsel. Tevens is een (deel) hoge bloeddruk erfelijk bepaald, maar desondanks heeft de levensstijl het meeste invloed.
Een normale bloeddruk
Een bloeddruk bestaat uit een boven- en onderdruk, de bovendruk wat van toepassing is als het hart zich samenknijpt om het bloed rond te pompen. De druk van de vaatwanden zijn dan hoog. Onderdruk is de druk van de vaatwanden wanneer het hart zich ontspant en dat gebeurd tussen 2 hartslagen in. Bij een gezonde volwassene, zowel voor vrouwen als mannen, is de bloeddrukwaarde 120 over 80.
Een (te) hoge bloeddruk
Om te weten of je een hoge, normale of lage bloeddruk hebt is meten weten. Er zijn verschillende momenten van de dag om dit te kunnen doen, echter geeft de meest betrouwbare waarde een gemiddelde waarde. Een meting is een richtlijn maar niet betrouwbaar, zo voorkom je dat je ten onrechte denkt dat je een hoge bloeddruk hebt omdat die eventueel bij de huisarts (te) hoog was. Een te hoge bloeddruk is 140 over 90, echter 135 over 85 wanneer die thuis in rust is gemeten. Bij een meting van 180 over 110 schakel direct de huisarts in, dit is een ernstig verhoogde bloeddruk!
‘S nachts is je bloeddruk een stuk lager dan overdag, heb je veel stress die dag of voel je je niet helemaal lekker? Heb je een druk weekend gehad en veel ongezonde voeding stukken gegeten? Ons voedingspatroon zit vol met ingrediënten die je bloeddruk negatief kunnen beïnvloeden.
Geen klachten, wel gezondheidsrisico!
Meestal kom je per toeval te weten dat je een (te) hoge bloeddruk hebt, zoals een bezoekje bij naar de huisarts of je kennis heeft een bloeddrukmeter thuis. Wanneer de bovendruk te lang te hoog is geeft dat schade aan je aderen, ze slijten sneller. Ook heb je meer risico op een beschadiging van de nieren, maar hoe kan dat?
Langdurig verhoogde bloeddruk leidt tot beschadiging en vernauwing van de bloedvaten. Dit vermindert de bloedtoevoer naar eigenlijk alle organen en dus die van de nieren. Door een verminderde toevoer kan er schade van de nieren ontstaan. Een van de taken van nieren is om de bloeddruk te regelen en het lichaam te zuiveren van gifstoffen. Wat ze doen via een ingewikkeld systeem waarbij het zenuwstelsel, de bijnieren, het hart en de bloedvaten betrokken zijn. De nieren regelen je bloeddruk via de hoeveelheid water en zouten in het lichaam of via een hormoon (signaalstof) dat de nieren maken.
Na het lezen tot dusver heb je al bedacht dat je je bloeddruk wil laten meten maar natuurlijk vooral een verhoogde bloeddruk voorkomen! Hier wat tips om tot de kern te komen:
Tip 1: Voeding
Voeding kan veel invloed hebben op je bloeddruk, zo zal je bloeddruk direct verhogen wanneer je zoethoutthee of drop eet. Probeer alcohol, zout en verzadigde vetten te vermijden. Wees kritisch op de producten die je eet, de supermarkt ligt vol met mineralen en voedingsstoffen maar ook producten waarvan je lichaam harder moet werken om ze weer je lichaam uit te krijgen. Een balans in je voeding is belangrijk om op een verantwoordelijke manier de bloeddruk te verminderen. Zo zijn er een aantal producten die gevolg hebben tot een verlaging van je bloeddruk; meloen, havermout, lijnzaad, basilicum, donkere chocolade, tomaten, komkommer, kaneel, honing en gember. Kijk of je er een weekschema van kunt samenstellen met producten die je bloeddruk helpen te verlagen maar je toch heel lekker vindt.
Tip 2: Meer beweging
Lichaamsbeweging is een van de beste medicijnen om je aderen flexibel en toegankelijk te houden. Helaas is de huidige maatschappij niet meer ingericht op voldoende beweging. Het gros van de maatschappij heeft een kantoorbaan. Door vele uren zitten, waar ons lichaam niet op gebouwd is, worden de aderen stijver wat gevaarlijk is voor de druk in de aderen.
Wist je dat het veel zitten het nieuwe roken is? Er zijn onderzoeken die stellen dat voldoende bewegen net zo gezond is als het stoppen met roken.
Zowel de combinatie van ongezonde voeding en te weinig beweging heeft overgewicht tot gevolg. Van lichaamsbeweging krijg je ook energie, en wist je dat je er gelukkiger van wordt? Net als bij het eten van suiker maakt je lichaam bij sporten een gelukshormoon aan waardoor je beter in je vel zit.
Tip 3: Rust, reinheid en regelmaat
Probeer stress te verminderen door rust, reinheid en regelmaat. Ondanks dat we het niet altijd even leuk vinden om in een vast patroon te zitten, is de mens daar juist bij gebaat. van rust om je heen, van een opgeruimde kamer en van de regelmaat in je leven reduceer je je stressniveau. Een van de grootste externe factoren die een grote impact heeft op je gehele gezondheid is stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een vluchtmodus komt. Je immuunsysteem wordt tijdelijk uitgeschakeld en je bloeddruk verhoogt zodat er meer energie naar je spieren gaat. Leer je eigen lichaam kennen, probeer vaker nee te zeggen ook al voel je een maatschappelijke- of groepsdruk.
Tip 4: Zon aanbidden
Een van de meest voorkomende tekorten bij mensen is een tekort aan vitamine D, dit komt door de ligging van ons koude kikkerlandje. Op het noordelijk halfrond krijg je al weinig vitamine D en werk je veel thuis/binnen dan zal dit nog eens toenemen. Je bloeddruk kan worden verhoogt door tekorten in het lichaam. Pak je zonnestralen of combineer dit met buiten sporten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Tip 5: De kern
Tot slot zul je zelf de baas moeten zijn over ongezonde gewoontes en de tijd nemen voor gezonde gewoontes. Voeding is de kern van het verlagen van je bloeddruk en beweging een bescherming van je lichaam. Echter is er balans nodig voor verandering zodat je het langdurig kan volhouden. Zie dit als een levensstijl in de plaats van factoren die moeten, ga de uitdaging aan!
Over de auteur
Tessa Smits
Tessa heeft gezondheidwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Twente en is freelance content writer voor FitAdvisor.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!