Slaapfases

Tijdens onze slaapcyclus zijn er enkele slaapfases die worden doorlopen. Die cyclus bestaat uit vier fasen, waarvan drie niet-REM en 1 REM-fase. 

Tijdens de REM fase (rapid eye movement) is er sprake van een diepe fase en bewegen de ogen onbewust erg snel.

De 4 verschillende slaapfases:

Slaapfases

Ondanks dat we het soms niet willen, neemt het een erg groot gedeelte van je dag in. Sterker nog, gemiddeld doen we het een derde van ons leven. Dit lijkt hartstikke zonde, maar slaap is enorm belangrijk voor onze gezondheid!

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van de slaaprichtlijn van 7-8 uur voor volwassenen. Dat het belangrijk is, is dus duidelijk. Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar slaap en de verschillende slaapfases, welke allemaal een eigen functie lijken te hebben. Ondanks dat de wetenschap nog niet volledig heeft uitgevonden waarom we nu precies slapen, zijn er wel enkele theorieën en enkele processen bekend welke tijdens onze slaap in werking worden gesteld. Zo zou het belangrijk zijn voor enkele processen die plaatsvinden in de hersenen, als een soort onderhoudsbeurt. Ook zouden hersencellen en het geheugen zich tijdens de slaap ontwikkelen.

Onderhoudsbeurt

Slaap zou afvalstoffen afvoeren uit onze hersenen. Tijdens onze nachtrust zouden onze hersenen inkrimpen waardoor dit proces makkelijker kan plaatsvinden. Omdat dit proces enorm veel energie kost moet het lichaam waarschijnlijk in een duidelijke rustfase zijn zodat alle energie naar dit proces kan. Tijdens de slaap worden de pupillen kleiner, de hartslag vertraagt, er wordt minder urine geproduceerd en ga zo maar door. Stress neemt tegelijkertijd af en het aantal groeihormonen neemt toe.

De 4 verschillende slaapfases toegelicht:

Fase 1: Sluimerfase

De eerste fase is de fase tussen het in slaap vallen en het wakker zijn. Het gevoel dat je ogen dichtvallen hoort bij deze fase, tot je er aan toe geeft. De sluimerfase duurt maar 3 tot 5 minuten en in deze fase daalt je lichaamstemperatuur, je hersenactiviteit neemt langzaam af en je word nog gemakkelijk wakker van geluiden.

Fase 2: Lichte slaap

Tijdens de lichte slaapfase slaap het je meest, namelijk maar liefst tot 50% van je totale slaapduur per nacht. Het duurt 30 tot 40 minuten en is iets dieper. Het is het begin van de “echte” slaap. In deze slaapfase word je niet zo maar wakker van elk geluid maar nog wel gemakkelijk gewekt.

Fase 3: Diepe slaap

In deze diepe fase verkeerd je lichaam in uiterste rust. Je ademhaling en hartritme verlagen zich tot het laagste niveau. Wakker worden in deze fase zorgt vaak voor gedesoriënteerd gevoel en duizeligheid. Er komen groeihormonen vrij en je lichaam herstelt zich. Dit is voornamelijk belangrijk voor je fysieke herstel.

Hoeveel diepe slaap we nodig hebben hangt grotendeels af van onze leeftijd. Dit heeft te maken met de hoeveelheid groeihormoon. Het is dus logisch dat bijvoorbeeld een baby of jonge kinderen meer diepe slaap nodig hebben dan volwassen.

Voor tieners en pubers is de diepe slaapfase nog steeds onwijs van belang. Helaas ervaren ze tijdens deze periode veel verstoringen in hun slaap. Vaak is deze te verwijten aan verandering van het lichaam zoals hormonale schommelingen.

diepe slaap

Fase 4: REM-slaap (ook wel droomslaap genoemd)

De REM-slaap is de laatste slaapfase. In tegenstelling tot de diepe slaap is er in de REM-fase sprake van veel hersenactiviteit, terwijl de spieren juist wel volledig zijn ontspannen. Dromen in deze fase hebben daarbij ook een functie: ze zijn nodig om informatie van de dag te verwerken en om ons geheugen op peil te houden.

Kortom: Het is ingewikkelder dan dat het op het eerste gezicht zou lijken. Het kent verschillende belangrijke stadia en heeft een hoogstwaarschijnlijk een duidelijke functie voor het functioneren van ons lichaam.

Wil je meer weten over het functioneren van ons lichaam en de invloed op onze gezondheid? Lees het hier in onze blogs of stuur ons een berichtje over welk onderwerp je meer zou willen weten.