kater voorkomen

Wat doet een kater met je lichaam & humeur?

kater voorkomen
Brak na een avondje stappen?

De meeste mensen die wel van een feestje houden kennen helaas het  onvermijdelijke gevolg de dag erna: een flinke kater. Een kater heeft overduidelijk een niet al te goede invloed op je gemoedstoestand. Maar wat gebeurd er eigenlijk met je lichaam als je een kater hebt en waardoor wordt het nu eigenlijk precies veroorzaakt?

We weten natuurlijk allemaal waardoor een kater wordt verzoorzaakt: teveel drank. De symptomen zijn daarnaast ook niet heel erg moeilijk te herkennen, namelijk hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en sommige mensen hebben ook nog een gevoeligheid voor licht en geluid. Kortom, “ik drink nooit meer”! Tot je een week later weer in precies hetzelfde patroon valt…

Hoe graag we het ook zouden willen, er is helaas geen medicijn tegen. Er zijn wel mensen die zweren bij een anti-kater ontbijt of zelfs bij het inspuiten van vitamines. Maar wat is die kater nu precies en wat doet het met je lichaam? Een kater is eigenlijk niets anders dan een afkickverschijnsel. Door welke stoffen een kater nu precies wordt veroorzaakt is echter niet duidelijk. De symptomen van een kater worden echter veroorzaakt door schade aan de hersenen en andere weefsels (als gevolg van oxidatieve stress en ontstekingen).

Afkickverschijnsel

Het principe van het afkickverschijnsel ontstaat daarbij omdat alcohol je in eerste instantie het welbekende euforische gevoel geeft, als gevolg van bijvoorbeeld het beloningshormoon dopamine. Zodra de alcohol uit je lichaam verdwijnt, veranderd dit gevoel echter naar het tegenovergestelde. Ethanol (de alcohol in vorm van bier, shotjes, wijn en noem maar op) wordt in je lichaam namelijk omgezet in acetaldehyde. Dit is een giftige stof die giftiger is dan ethanol zelf. Slechte zaak dus. Acetaldehyde wordt, in het beste geval wanneer je niet té veel hebt gedronken, omgezet in een minder schadelijke stof waardoor je de effecten van een kater niet (of minder) zult ervaren. Heb je je echter tóch niet gehouden aan de hoeveelheid met je zelf afgesproken drankjes, dan zal je helaas wederom ten prooi vallen aan een meedogenloze kater.

Tequila vs. bier

Maar hoe kan het toch dat je nooit last van een kater hebt van bier maar wel als je je eens waagt aan wat shotjes? Dit is te wijten aan de enkele sluwe stoffen genoemd congeneren. Congeneren zijn namelijk het giftige bijproduct bij de bereiden van alcohol. Deze stoffen zijn echter wel belangrijk voor het proces van alcohol bereiding, aangezien ze bijdragen aan de smaak en het aroma van de meeste alcoholhoudende dranken. Congeneren komen echter in bepaalde drankjes meer voor dan in andere, waardoor je van bepaalde dranken eerder een kater zult krijgen dan andere dranken. Natuurlijk telt niet te vergeten het alcoholpercentage ook een belangrijke rol.

De aftermath

Je kater wordt dus veroorzaakt door een tal van chemische processen in je lichaam. Daarnaast wordt hoofdpijn veroorzaakt door het verwijden en vernauwen van je bloedvaten in je hoofd. Je misselijkheid is te wijten aan het feit dat alcohol een gifstof is en dus hartstikke irriterend werkt. Daarnaast zal je humeur ook een behoorlijke klap hebben (en niet alleen doordat je je zo slecht voelt). Die enorme vreugde van de vorige avond stort met een kater als een kaartenhuis in elkaar door een enorme endorfine-dip.

Is een kater te voorkomen?

We kunnen het niet genezen, behalve dan het veel tijd geven. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus kunnen we het ook voorkomen? Natuurlijk kun je het voorkomen door minder te drinken, maar in dit geval is de vraag of je het kunt voorkomen als je dezelfde hoeveelheid alcohol nuttigt. Het antwoord is echter nee, helaas. Je kunt de klachten echter wel verminderen voor jezelf als je jezelf ertoe kunt zetten. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt voor je gaat slapen om in ieder geval de symtomen van uitdroging flink te verminderen. Probeer daarnaast voldoende te slapen.

Conclusie

Het is een vervelend souvenir na een avond stappen. Verschillende chemische processen in je lichaam zorgen ervoor dat je je erg ellendig zult voelen de volgende dag. Wil je je kater echter vermijden of verminderen? Zorg dan voor voldoende water, genoeg slaap of sla enkele rondjes over.

Benieuwd naar meer informatie over gezondheid? Kijk dan hier bij onze recente blogs.

Die extra kilo’s kwijt raken en toch zo nu en dan een biertje of wijntje kunnen blijven drinken? Start dan met het online coaching programma van FitAdvisor 👇

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *