gezonde vetten

Alles wat je wilt weten over vet

gezonde vetten

Vet, het klinkt ongezond. Ondanks dat de meeste mensen afschrikken bij het woord, heeft het een onterecht slecht imago. Het is namelijk essentieel voor je gezondheid en voor een goede werking van je organen en lichaamsfuncties. Tijd dus voor wat opheldering omtrent vet en de functie ervan!

Het komt zowel voor in ons lichaam als in onze voeding. Het is een bron van allerlei vitamines en essentiële vetzuren en kan zowel verzadigd als onverzadigd zijn. Inname van vet in onze voeding bestaat hoofdzakelijk uit een combinatie van zowel verzadigd als overzadigd vet. Onverzadigd heeft een gunstig effect op de gezondheid, waardoor je de inname van verzadigd zo ver mogelijk wilt beperken. Ook transvet verhoogd, net als verzadigd, het cholesterol gehalte (LDL-cholesterol) wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Dit artikel zal zich echter voornamelijk richten op het vet in je lichaam. Net als vet in je voeding heeft het lichaam ook verschillende soorten welke kunnen worden onderscheiden.

Essentieel vet

Klinkt dus nogal eng in de oren van veel mensen, maar dat is het niet (tot op zekere hoogte dan). Lichaamsvet is enorm belangrijk. Het houdt ons lichaam warm, helpt bij de opname van vitamines, draagt bij aan de celstructuur en is onderdeel van belangrijke hormonen. Het kent echter meerdere vormen. Op je buik is niet hetzelfde als bijvoorbeeld in je beenmerg (ja, ook daar zit het). Het vet wat bedoeld is om je lichaam draaiende te houden wordt daarom ook wel essentieel vet genoemd. Dit is belangrijk moet je dus ook niet helemaal kwijt raken.

Een te laag vetpercentage (we spreken hier wel van een vetpercentage tussen de 6-10%) kan zorgen voor gezondheidsklachten. Een ideaal ‘gezond’ vetpercentage voor mannen ligt tussen de 8-18% en voor vrouwen tussen de 20-32%. Echter, dit percentage is ook afhankelijk van leeftijd. Aan de andere kant kan een te hoog vetpercentage natuurlijk ook zorgen voor gezondheidsklachten.

Wit vet

De meest voorkomende soort in ons lichaam. Dit is waar men over het algemeen over praat wanneer je het over lichaamsvet hebt.

Kenmerken van wit:
– Meetbaar, wat kan laten zien of je een gezond vetpercentage hebt of niet.
– Daadwerkelijk wit door de cellulaire samenstelling.
– Dient voornamelijk als de grootste energie voorraad in ons lichaam
– Het fungeert als soort beschermlaag voor onze organen.
– Een functie in de afgifte van enkele hormonen zoals leptine, insuline en cortisol. Zo is leptine bijvoobeeld een belangrijk hormoon dat honger reguleert.

Ondanks dat wit dus een duidelijke functie heeft, kan een te hoog gehalte aan wit bijdragen aan leptine resistentie, wat kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin je een hongergevoel krijgt, terwijl dit eigenlijk onterecht is. Het gevolg is veelal gewichtstoename.

Bruin vet

Bruin wordt, in tegenstelling tot wit, verbrand in plaats van opgeslagen in het lichaam. Dit is te wijten aan de cellulaire samenstelling van bruin. Het is momenteel nog niet duidelijk of wit kan worden omgezet in bruin.

Beige vet

Ondanks dat beige een mix tussen bruin en wit lijkt, heeft beige een eigen unieke celsamenstelling. Wit kan worden omgezet in beige: een proces wat energie kost en dus kan bijdragen aan gewichtsverlies. Deze theorie staat echter nog in de kinderschoenen.

Onderhuids en visceraal vet

Onderhuids zit net onder de huid. Dit is tevens een gezonde soort, maar een teveel is slecht, zoals met alle vetten. Onderhuids kan worden gemeten met een fysieke vetmeter welke je huidplooien meet. Visceraal is wit dat zich voornamelijk rond je buik vormt. Dit is gevaarlijk omdat het zich rond je organen bevind. Visceraal geeft een duidelijke grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type II, verschillende vormen van kanker en zelfs dementie. Wanneer je probeert af te vallen om je gezondheid te beschermen, is visceraal de nummer 1 vet die je wilt bestrijden.

Conclusie

Dus het is niet zo eenzijdig als het lijkt. In voeding is het lang niet alleen zo ongezond als we denken, we hebben (onverzadigd) vet absoluut nodig. In ons lichaam slaat het zich op verschillende manieren op. Ook lichaamsvet heeft een essentiële functie, maar is het erg belangrijk om ons niet blind te staren op de positieve kant van lichaamsvet. Een overschot aan lichaamsvet, in welke vorm dan ook (maar vooral visceraal), kan zorgen voor enorm veel gezondheidsproblemen.

Benieuwd waarom we slaap nodig hebben? Lees het hier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *