Gezondheid en thuiswerk tips

Gezondheids- en thuiswerktips

handen wassen

Hoe overleef jij de COVID-19 crisis?

COVID-19, oftewel het coronavirus, heeft impact op iedereen, op misschien je eigen gezondheid of die van je omgeving en ook op je sociale leven. De hele wereld is stilgelegd om de verspreiding af te vlakken. Hiermee wordt bedoeld om de verspreiding van het virus op een gecontroleerde wijze te laten verlopen, zodat er voldoende zorghulpmiddelen zijn voor de mensen die geïnfecteerd zijn.

Maar hoe kunnen we dus in deze vreemde tijd hier zo goed mogelijk mee omgaan? Met deze gezondheids- en thuiswerk tips proberen we je te helpen. 

Wat weten we over COVID-19?

Wat we weten is dat we eigenlijk wereldwijd vrij weinig over het virus weten. Het virus komt hoogstwaarschijnlijk uit de gemeente Wuhan in China en verspreidde zich begin december 2019. Er bestaan meerdere coronavirussen en ze zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen. SARS (severe acute respiratory syndrome) en MERS (Middle East Respiratory Syndrome) zijn naast de COVID-19 voorbeelden van coronavirussen.

Je gezondheid en COVID-19

thuis sporten

Het is de afgelopen tijd gebleken dat dit virus niet alleen gevaarlijk is voor ouderen, maar ook voor volwassenen, jongeren en kinderen. Eigenlijk dus voor iedereen, ook al ben je kerngezond. Er bestaan risicogroepen, zoals ouderen (65+), mensen met astma, diabetes en mensen met een hoge bloeddruk, die een verhoogde kans hebben op het krijgen van extreme symptomen.

Toch blijkt dat de algemene gezondheid wel van invloed is op COVID-19. Een van de overeenkomsten van mensen die op de intensive care in het ziekenhuis liggen is dat merendeels (ongeveer 80%) obesitas of een hoge bloeddruk heeft. Fit zijn beschermt je tegen het oplopen van ziektes maar helpt ook wanneer je ziek wordt om de symptomen beter lichamelijk en geestelijk aan te kunnen. Een goede gezondheid, oftewel fit zijn, bestaat uit voldoende beweging, gezond eten en genoeg slaap.

Nu alle sportscholen en sportclubs dicht zijn wordt bewegen, en dan vooral gevarieerd bewegen, een grote uitdaging. Blijven bewegen is ook in deze tijd van quarantaine erg belangrijk. De meeste mensen begeven zich al een aantal weken op een gemiddelde van  100 vierkante meter. Dit heeft veel impact op de dagelijkse structuur en brengt fysieke ongemakken met zich mee. Je huis is niet ingericht als een kantoor of gym, maar zijn er mooie initiatieven ontstaan van offline naar online sportmogelijkheden waarbij je geen gewichten hoeft aan te schaffen. 

Twijfel bestaat er over het gebruik van vitamine supplementen ter bescherming tegen COVID-19. Het kan zijn dat bepaalde vitamine-supplementen je weerstand verbeteren. Hoe gezonder je bent hoe weerbaarder je bent tegen het virus, daar zijn over het algemeen geen supplementen voor nodig. De consumentenbond adviseert dat voldoende en gevarieerd eten belangrijker is voor je weerstand en een betere bescherming biedt tegen bacteriën en virussen.

Hoe overleef je zo lang thuis zitten?

fysieke klachten thuiswerken

Lang aan de keukentafel zitten werken, maar ook over het algemeen minder bewegen kan blessures geven. Om deze reden biedt FitAdvisor nu de online coaching app zeer voordelig aan om thuis fit en gezond te blijven. Tevens bevat de app je eigen persoonlijke coach,  een skype call met een van de fysiotherapeuten om bijvoorbeeld het thuiswerken te bespreken en een op maat voedingsplan.

Ook het belang van een goed ritme kan helpen om gezond te blijven en zo effectief mogelijk thuis te werken. De ene persoon vindt het thuiswerken geweldig en voor een ander is thuiswerken geen pretje. Privé en werk gescheiden houden is op gemiddeld 100 vierkante meter best moeilijk. Jezelf blijven motiveren wordt week na week een steeds grotere uitdaging.

Zo heeft FitAdvisor een aantal tips; start je dag met een koude douche op 20 graden, dit levert een hoger energieniveau op en een lager ziekteverzuim met gemiddeld 29%. De koude douche brengt je namelijk een helder hoofd en meer energie om de dag te kunnen starten. Zoek een goede werkplek uit in het huis en bereid je voor op je werkdag, besteed hier tijd en aandacht aan. Zo wordt afgeraden om in je bed te werken, maar kan bijvoorbeeld je bureau verplaatsen naar de slaapkamer geen verkeerd idee zijn. Ook pauzes zijn zeer belangrijk en probeer dit met enige regelmaat en structuur te doen. Kijk wat het beste bij je past, zo zijn er verschillende manieren van pauze nemen, zoals een uur lang werken met vijf minuten pauze of een half uur werken met een paar minuten pauze.

 

positief effect van planten

Je hoeft het huis niet om te bouwen tot een jungle maar de woonkamer of slaapkamer inrichten met wat planten heeft een positief effect. Ze hebben een positieve bijdragen aan de kwaliteit van lucht, planten produceren namelijk meer CO2 waardoor je minder stress ervaart. Dit komt doordat de werkplek wordt ervaren als ‘gezelliger’ wat zich resulteert in vermindering van stress doordat de ruimte prettiger aanvoelt. Daarnaast hebben planten ook nog een positieve werking op het creatieve brein en de productiviteit. Een lange dag werken kan invloed hebben op je ogen, door het staren naar en het gebruik maken van een computerscherm. De luchtisolatie in een huis werkt anders dan in de meeste kantoren. Deze drogere lucht geeft die vermoeide of pijnlijke ogen. Planten houden de luchtvochtigheid in het huis op peil, aangezien het water wat ze opnemen wordt teruggegeven aan de lucht via de bladeren, wat de droge lucht zal verminderen. Wil je ook nog eens locale ondernemers helpen en klinkt die jungle toch aantrekkelijk? Kijk op www.plantsome.nl voor planten die bij jou passen.

Het COVID-19 virus bezorgt veel mensen slapeloze nachten, door stress over financiële zorgen, gezondheidszorgen maar ook door het mobiele en computerscherm gebruik. Live sociaal contact vergt een ander soort energie dan het contact online. De zoom sessie en houseparties (een app om met meerdere personen tegelijk te videobellen) hebben een grote impact op onze fysieke en geestelijke gezondheid. Dit komt doordat het online contact veel impact heeft op ons slaappatroon. Daarom is het juist nu van belang voor onze weerstand om voldoende slaap te hebben. Probeer voor het slapen gaan tot rust te komen, je schermtijd te beperken of te sporten om slaapproblemen te verminderen en gezond te blijven.

slaap belangrijk weerstand

Samen vechten tegen COVID-19

We weten zo weinig over het nieuwe coronavirus, de verspreiding en de risico’s. Om het virus te controleren en daarvoor aan iedere patiënt zorg te kunnen bieden, zijn de vooruitzichten al hoopvoller maar voor nu is het nog steeds zeer belangrijk om de verspreiding tegen te gaan. Houdt 1,5 meter afstand, desinfecteer of was je handen en zorg goed voor jezelf, je naasten en je gezondheid.

De COVID-19 crisis zal voor de aankomende jaren nog veel veranderen in onze maatschappij, waarbij het van belang is dat we ons gedrag, patronen en structuren zullen moeten aanpassen voor aankomende tijd. Houdt voor nu het thuis zitten nog even vol, want alleen samen krijgen we corona onder controle en blijf gezond!

Over de auteur

Tessa Smits

Tessa Smits

Tessa heeft gezondheidwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Twente en is freelance content writer voor FitAdvisor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *