eiwitshake na het sporten

Eiwitshakes, zijn ze wel echt nodig?

eiwitshake na het sporten

Eiwitshakes lijken onmisbaar onder (kracht)sporters. Elke (fanatieke) sporter kent wel enkele mensen in zijn of haar omgeving die enthousiast met regelmaat een shake naar binnen werken. Je zou bijna denken dat eiwitshakes onmisbaar zijn als je sport. Maar is dit wel zo? Zijn eiwitshakes echt wel nodig?

Afvallen door eiwitshakes?

Het is razend populair om eiwitshakes te gaan drinken om af te vallen. Vaak wordt dit gedaan als een soort crash dieet maar waarom werkt dit nou?

Afvallen draait allemaal om een negatief energiebalans. Verbrand je meer calorieën dan dat je er binnen krijgt dan val je af, zo simpel is het.

Door dus maaltijden te vervangen door eiwitshakes, krijg je minder calorieën binnen en het effect is dus dat je afvalt. Nadeel is dat wanneer je weer “normaal” gaat eten, dan ook vaak weer net zo snel aankomt.

Wat is whey?

Wheypoeder is een van de meest verkochte producten in (online) winkels gericht op sport- en sportvoeding. Wheypoeder is niks anders dan eiwitpoeder dat wordt gebruikt in eiwitshakes. Whey, in het Nederlands wei genoemd, is een bijproduct welke ontstaat bij het maken van kaas. Het ontstaat wanneer de benodigde melk voor de kaas door een filter wordt geperst. Het residu wordt gedroogd en wordt vervolgens verkocht als whey (of wei) poeder.

Waarom is het zo populair?

Het product is zo populair omdat het een hoog gehalte aan eiwit bevat. Het eiwitpercentage is echter afhankeljk van de bewerking van het poeder. Hieruit ontstaan bijvoorbeeld de drie bekendste vormen: whey concentraat (29-89% eiwit), whey isolaat (90% eiwit) en whey hydrolisaat (90% eiwit). De laatste vorm bevat weinig lactose.

Dus waarom zijn eiwitshakes zo populair onder sporters? Duidelijk: een eiwitshake bevat een behoorlijke portie eiwit. Ideaal als je probeert spiermassa op te bouwen. Spierherstel wordt namelijk bevorderd door de inname van eiwit. Toch is een eiwitshake bij lange na niet de enige manier om eiwit binnen te krijgen.

Andere opties?

Voedingsmiddelen zoals kwark, skyr, eieren, kip en diverse vleessoorten zoals rosbief en biefstuk. Het voordeel van een eiwitshake is echter dat het snel en efficiënt is. Een shake neem je namelijk makkelijk mee naar de sportschool om daarna direct na je training te nuttigen. Het bereiden en het meenemen van een biefstuk is al iets lastiger…

Hoeveel heb je nodig?

Een eiwitshake is dus hartstikke handig! Zo heeft een fanatieke sporter heeft al snel 1,2 tot 2 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Dat loopt natuurlijk aardig op als je 90kg weegt. Een eiwitshake is snel en efficiënt en heeft een hoog eiwitgehalte. Klinkt als een groot voordeel. Maar zitten er ook nadelen aan het nuttigen van eiwitshakes in plaats van deze eiwitten uit je voeding te halen?

Nadelen van eiwitshakes

Ja. Er zijn enkele nadelen aan eiwitshakes. Echter, deze nadelen steken vooral de kop op als je vaker per dag of elke dag shakes zou nuttigen. Allereerst brengen wei-shakes vaak veel cholesterol met zich mee in tegenstelling tot plantaardige shakes. Een te hoog cholesterol gehalte kan leiden tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Een punt om rekening mee te houden dus. Daarnaast kan een teveel aan eiwitten ook voor negatieve gevolgen zorgen. Het laatste nadeel aan het verwisselen van ‘gewone’ voeding voor eiwitshakes is dat ‘gewone’ voeding ook nog andere voedingsstoffen meegeeft, welke kunnen bijdragen aan je dagelijkse behoefte.

Conclusie

Al met al is het een persoonlijke keuze om eiwitshakes te gebruiken. Wil je gemak? Dan is een shake zeker niet verkeerd. Probeer echter altijd te bedenken of je wel echt zoveel sport dat je ook daadwerkelijk zoveel eiwit nodig hebt. En daarnaast: of je geen andere voedingsstoffen daardoor misloopt welke je wel uit normale voeding zou kunnen halen.

Wil je weten of je voldoende eiwitten binnen krijgt? Start dan nu met het online coaching programma van FitAdvisor👇

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *