detoxen

Detoxen, wel of niet doen?

Detoxen: ook wel je lichaam ontdoen van giftige stoffen en het als ware een “nieuwe” start geven. De huidige trend omtrent detoxen bestaat voornamelijk uit het drinken van detox thee en verschillende sapjes. Maar is detoxen wel zo goed voor je lichaam als het lijkt?

In principe heeft je lichaam een eigen systeem dat er voor zorgt dat afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd, namelijk je lever. Een mens krijgt dagelijks verschillende gifstoffen binnen door bijvoorbeeld een slecht milieu, pesticiden of bepaalde medicijnen. Een persoon met een gezond lichaam en een gezonde lever heeft echter weinig kans dat gifstoffen zich ophopen. De vraag ontstaat daardoor of we wel een detox-kuur nodig hebben of dat we prima zonder kunnen. Of is een detox-kuur zelfs gevaarlijk?

Allereerst is het goed om aan te geven dat er nooit bewijs is gevonden dat een detox-kuur daadwerkelijk effect heeft. Mensen gaan zich vaak fitter en gezonder voelen na het nemen van een detox-kuur, maar dit is voornamelijk te wijten aan dat men zich tijdens zo’n kuur puur richt op het detoxen en hierdoor ongezond voedsel vaker laat staan. Maar kan detoxen wel kwaad? Of is het een onschuldige hype?

Gevaarlijk?

Helaas blijkt dat een detox-kuur een negatieve werking kan hebben (mits het gaat om een extreme detox-kuur, zoals het drinken van grote hoeveelheden water) op je lichaam en het functioneren ervan. Vooral het teveel tot je nemen van een bepaalde voedingsstof kan zorgen voor verstoorde bloedwaarden en kan op langere termijn leiden tot nierschade. Zo kan een overschot aan een voedingsstof zoals bijvoorbeeld koolhydraten ervoor zorgen dat je te maken krijgt met ketogenese (zie het artikel over koolhydraten). Ketogenese leiden tot extreme vermoeidheid en slechtere mentale en fysieke prestaties, hetgene wat je juist probeert te vermijden wanneer je begint aan de detox-kuur. Detoxen lijkt daarom een goede manier om je lichaam een handje te helpen, maar eigenlijk geef je je lichaam juist een uitdaging welke veelal vaak kan uitpakken.

Ons advies

Wil je toch graag je lichaam ontdoen van gifstoffen dat zijn er veel betere alternatieven dan detox sapkuren en soortgelijke opties. Denk aan de kracht van je eigen lichaam en probeer zijn eigenschappen te versterken. Ga vaker naar buiten, beweeg meer, matig je alcoholgebruik, stop met roken en eet gezond. Naast dat deze dingen de basis zijn voor een gezonde leefstijl zorgt het er ook voor dat je nooit een extreme detox-kuur nodig zult hebben. Toch aan de detox-sapjes? Lees je goed in wat de voedingsmiddelen zijn welke je op dat moment veel en welke je misschien (te) weinig binnen krijgt. Je wilt je lichaam immers gezonder maken.

Al met al zou je geen detox-kuur nodig moeten hebben wil je gezonder leven. Een gezonde leefstijl is de basis voor een gezond lijf.

Benieuwd hoe gezond je bent?

Laat je dan checken door de health check van FitAdvisor! Een professional uit ons team komt bij je langs om je te meten op bijna 20 verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden.

Binnen één week ontvang je een uitgebreid digitaal rapport met je resultaten en eventuele aandachtspunten. Daarnaast ontvang je ook een geheel opmaat beweegprogramma en voedingsplan om gericht aan de slag te gaan met je gezondheid! 

Neem snel een kijkje op deze pagina en meld je aan voor de health check.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *