tips gezondheid werknemers

5 tips om de gezondheid van werknemers te verbeteren tijdens en na de corona crisis

Tessa Smits het over optimaal presteren van werknemers tijdens de corona crisis: “Fysieke en mentaal fitte medewerkers zijn het kapitaal van een organisatie”

eten achter bureau

Terwijl iedereen had gehoopt op een versoepeling van de maatregelen afgelopen persconferentie, bleven de meesten uit. We moeten nog even volhouden, dit zal zeker duren tot juni en de gevolgen nog lang daarna. Deze crisistijd brengt grote veranderingen met zich mee, vooral ook op ons perspectief op de manier van zaken na de corona crisis. Onzekere tijden, onrust en een gebrek aan perspectief hebben invloed hebben op de gezondheid van werknemers. Met als doel om straks gezonder en vitaler uit de crisis te komen wil FitAdvisor elke werknemer optimaal begeleiden.

Inmiddels zitten werknemers al ruim acht weken in quarantaine en eerlijk is eerlijk, het is niet makkelijk. De isolatiemaatregelen brengen fysieke en mentale gezondheidsrisico’s mee, zoals het gevoel van opsluiting en/of lichamelijke blessures. De corona crisis komt, zonder twijfel, bij iedereen binnen en het wordt steeds duidelijker wat voor grote economische gevolgen het in de toekomst nog gaat hebben. De vraag is dan ook: hoe blijven we werknemers stimuleren om fit en gezond te blijven in een crisistijd?

Reflecteren op de gang van zaken

Waar het normaal druk-druk-druk is hebben we nu zeeën van tijd. Juist nu is het de tijd om te reflecteren op de gang van zaken en het ontwikkelen van nieuwe plannen ten aanzien van de tijd na de corona. Zoals afgelopen weken in het teken stonden van de bescherming van de Nederlandse gezondheid zal aankomende periode, weken of jaren, in teken staan van de heropbouw van de economische schade die de crisis teweeg heeft gebracht.

 

De corona crisis zorgt bij veel bedrijven voor een kortstondig piek van ziekteverzuim, al wordt verwacht dat de economische crisis zal zorgen voor juist langdurig en sluimerend ziekteverzuim. Zo blijkt uit de voorgaande crisis, de krediet crisis, dat werknemers meer factoren van stress ervaren in onzekere tijden. Medewerkers presteren niet optimaal onder druk van stress of mentale en fysieke belemmeringen.

laptop op de bank

Gezonde werknemers kan leiden tot succes

Echter blijkt altijd dat herstel komt uit innovatie, waar juist FitAdvisor een bijdrage aan wil en kan leveren. FitAdvisor wil een bijdragen leveren aan de gezondheid van elke werknemer, waarbij online coaching centraal staat. Investeren in het reduceren van het ziekteverzuim aan het begin van de crisis kan op lange termijn winstgevend zijn. 

Ondernemen in een gezond bedrijf betekent groeien. Werknemers zijn het kapitaal van een organisatie en door te investeren in hun fysieke en mentale gezondheid kan een bedrijf blijven ontwikkelen met het oog op lange termijn succes. Benieuwd hoe en waarom? Lees snel verder.

Begeleiding motiveert en stimuleert tot een gezonde leefstijl

Persoonlijke begeleiding en motivatie stimuleert tot duurzame inzetbaarheid van de werknemers. De medewerker is grotendeels zelf verantwoordelijk en verandering komt voort uit intrinsieke motivatie, echter is het van belang om als werkgever bij te dragen aan zijn of haar gezondheid. Een van handvatten voor werknemers die steun kan bieden en leiden tot stimulatie is de 24/7 begeleiding van de Online Coaching App voor werknemers van FitAdvisor. 

Thuiswerken en de gevolgen van de gesloten sportscholen tot 1 september hebben grote gevolgen de hoeveelheid beweging die werknemers hebben. Cijfers uit het onderzoek van de GGD Utrecht toont aan dat de meerderheid van de mensen minder gezond eet en vooral jongeren ten opzichte van ouderen minder bewegen. Tevens hebben vele hierdoor last van slaapproblematiek, stress over de toekomst en voelen zich onrustig. 

In de persoonlijke app voor elke werknemer bevindt zich een op maat gemaakt voedingsplan, meer dan 100 trainingsschema’s voor thuis, fysieke opdrachten om collega’s uit te dagen en de mogelijkheid tot delen van de werknemer zijn ontwikkelingen. Gezond en fit blijven met alle collega’s stimuleert werknemers te blijven bewegen.

gezonde leefstijl

Optimale productiviteit in een competitieve markt

De markt zal competitiever worden in tijden van crisis waardoor bedrijven minder inkomen genereren. Tevens kunnen bedrijven te maken krijgen met meer uitgaven, door bijvoorbeeld meer ziekteverzuim. Werknemers ervaren meer stress in tijden van crisis, door onzekerheid. Hierdoor dalen omzetten van bedrijven, waardoor er meer mensen ontslagen kunnen worden, en er minder geld kan worden uitgegeven. 

 

Waar elke werkgever naar op zoek is naar gezonde werknemers en de meest optimale productiviteit binnen een bedrijf. Het Algemeen Dagblad stelt dat er bij midden- en kleinbedrijf onderschat wordt wat de financiële gevolgen zijn van ongezonde werknemers. Zo wil 84 procent er wel aandacht aan besteden maar weet alleen op wat voor manier of heeft hier geen tijd voor naast de day to day business. “Tot nu toe zijn dure leefstijlprogramma’s alleen weggelegd voor multinationals”, stelt Michael van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland in een interview van het Algemeen Dagblad. 

 

Veel ondernemers denken dat de kosten niet opwegen tegen de baten van een leefstijlprogramma. Echter de ondernemers die te maken krijgen met uitval, geeft aan dat ruim 80 procent van ongezond gedrag leidt tot verminderde productie van de werkzaamheden. Een obstakel van om als bedrijf te groeien kan zitten in de ongezonde leefstijl van werknemers, waarbij dus leiden tot grote financiële gevolgen.

vrouw belt

Corona dwingt ondernemers van offline naar online

FitAdvisor wil de mogelijkheid geven aan alle bedrijven zo juist ook aan kleine en middel bedrijven, aangezien daar de vergrijzing het hardste gaat toeslaan, om de werknemers gezonde leefstijl en intrinsieke motivatie te creëren. 

Afgelopen weken hebben heeft de corona crisis gedwongen ondernemingen van offline naar online mogelijkheden te ‘verhuizen’. We zijn ons gaan beseffen dat online ondernemen, winkelen, socializen en bewegen straks steeds meer online gaat zijn, zo ook in de toekomst. In combinatie met het sluiten van de sportscholen en andere sportondernemingen is het online volgen van de beweging prestatie van werknemers de uitvinding. 

Gezonde werknemers kan dus leiden tot meer succes binnen bedrijf, waarbij begeleiding motiveert tot een gezondere levensstijl en het vergroten van de intrinsieke motivatie centraal staat. Waarbij aankomende, weken of jaren, de markt competitiever gaat worden door de crisis wil je als bedrijf investeren in een optimale productiviteit binnen het bedrijf zowel online als offline. 

Benieuwd naar wat het online coachingsprogramma van FitAdvisor voor jouw (bedrijf) kan betekenen? Bekijk hier de online coaching mogelijkheden voor werknemers.

Over de auteur

Tessa Smits

Tessa Smits

Tessa heeft gezondheidwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Twente en is freelance content writer voor FitAdvisor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *